|

JAC Board 12th Computer Science Answer Key 2022

JAC Board 12th Computer Science Answer Key 2022:झारखंड ऐकेडमिक काउंसिल जैक(JAC Board) ने कक्षा 12वीं का कंप्यूटर साइंस का परीक्षा कराया है। जैक बोर्ड के विद्यार्थी अपना बहुविकल्पीय प्रश्न का उत्तर यहां से जान सकते हैं

JAC-Board-12th-Computer-Science-Answer-Key-2022
JAC-Board-12th-Computer-Science-Answer-Key-2022

JAC Board Computer Science Class 12th Answer Key 2022

Note: These All Answer Are Verified By The Teacher So Dont Be Confused

Que 1: C++ Is an expression to……….programming language.
1) Pascal
2) Java
3) C
4) B
Ans: C


Que 2: main()is a/an
1) object
2) file
3) function
4) none of these Ans: fuction


Que 3: If a function does not a return a result,then its return type is
1) void
2) int
3) float
4) none of these Ans: void

4.Data items that never change their value during a program run is called
1) Keyword
2) Identifier
3) Literals
4) Operators
Ans: Literals


5.‘\a’ Is Used For
1) From feed
2) Horizontal tab
3) Audible Sound
4) None Of These
Ans: Audible Sound


6.Which of the following is/are valid character literal.
1) ‘ABC’
2) “ABC”
3) ‘C’
4) None of these
Ans: ‘C’


7.In C++, Single line comment begans with
1) /
2) //
3) *
4) $
Ans: //


8.The Prefix increment / decrement operators follow
1) Change then use rule
2) Use then change rule
3) change then throw rule
4) none of these
Ans: Change then use rule


9.A Pointer is a variable that holds
1) Memory address of another variable
2) file address
3) local address
4) non of these
Ans: Memory address of another variable

10. What will be the value of following expression
(5* ++j)%6, if j = 5 initially ?
(1) 1
(2) 0
(3) 30
(4) None of these
Ans:- (2) 0

Join Us On TelegramClick Here
Follow Us On YoutubeClick Here
Follow Us On Google NewsClick Here

11. A set of logical operators is
(1) +, -, *, /, %
(2) >, <, >=, <=, ==, !=
(3) &&, ||, !
(4) ?:
Ans:-(3) &&, ||, !

12. In C++ array index starts from
(1) 0
(2) 2
(3) n
(4) None of these
Ans:- (1) 0

13. What is the output of the following code fragment?
for(int I=1; I<10; I++);
cout<<I;
(1) 10
(2) 1 to 10
(3) 11
(4) None of these
Ans:-(1) 10

14. The do-while loop is a/an………controlled loop.
(1) entry
(2) exit
(3) count
(4) None of these
Ans:-(2) exit

15. In C++ programming strcmp() function is used for
(1) count of string
(2) copy string
(3) compare two string
(4) concatenate two string
Ans:-(3) compare two string

16. Which of the following is extraction operator in C++ ?
(1) ^
(2) V
(3) <<
(4) >>
Ans:-(4) >>

17. Which is not a loop structure ?
(1) While
(2) Do-while
(3) For
(4) Repeat until
Ans:-(4) Repeat until

JAC Board Passing Marks 2022 JAC Board 12th Computer Science Answer Key 2022

18. Which of the following is not a feature of c++ ?
(1) Encapsulation
(2) Inheritance
(3) Abstraction
(4) Distributive law
Ans:-(4) Distributive law

19. OOP means
(1) Object Oriented Programming
(2) Object Output Programming
(3) Object Oriented Power
(4) None of these
Ans:-(1) Object Oriented Programming

20.  …. is the way of representing essential features without background details.
(1) Inheritance
(2) Encapsulation
(3) Abstraction
(4) None of these
Ans:-(3) Abstraction

21. Class represents
(1) a group of similar objects
(2) a group of different objects
(3) a groups of problems
(4) None of these
Ans:-(1) a group of similar objects

22. Encapsulation is a way to implement
(1) inheritance
(2) modularity
(3) data abstraction
(4) None of these
Ans:-(3) data abstraction

23. Which header file belongs to the function isupper()?
(1) ctype.h
(2) math.h
(3) string.h
(4) conio.h
Ans:-(1) ctype.h

24. Which of the following keyword is used to control access to a class member ?
(1) Default
(2) Break
(3) Private
(4) Access
Ans:-Protected

25. A class supports OOP features
(1) Encapsulation
(2) Abstraction
(3) Data hiding
(4) All of these
Ans:-(4) All of these

26. By default the member of a class are
(1) Private
(2) Public
(3) Protected
(4) None of these
Ans:-(1) Private

27. Which of the following data member of a class can be shared by all the objects of its class ?
(1) Friend
(2) Static
(3) Abstract
(4) None of these
Ans:- None Of These

28. A class defination ends with
(1) , (comma)
(2) . (dot)
(3) : (colon)
(4) ; (semicolon)
Ans:-(4) ; (semicolon)

29. Base class is
(1) Normal class
(2) Derived class
(3) Child class
(4) None of these
Ans:-(1) Normal class

30. If a class A needs to be derived from a class B, which of the following ways is correct to do so ?
(1) Class A: Public B
(2) Class A: Derive Public B
(3) Class B: Public A
(4) None of these
Ans:-(1) Class A: Public B

31. Which of the following cannot be inherited from the base class ?
(1) Constructor
(2) Destructor
(3) Both (1) and (2)
(4) None of these
Ans:-(3) Both (1) and (2)

32. In private inheritance, a protected data member of a base class will be treated in a derived class as
(1) public
(2) private
(3) protected
(4) None of these
Ans:-(2) private

33. A constructor is invoked when
(1) an object is created
(2) an object is noved
(3) an object is copied
(4) None of these
Ans:-(1) an object is created

34. A constructor taking no argument is called
(1) Copy constructor
(2) Default constructor
(3) Parameterized constructor
(4) None of these
Ans:-(2) Default constructor

35. A destructor can have which of the following characteristics ?
(1) It has the same name as of its class name
(2) Its name is preceded by tilde (~) sign
(3) It has no return type
(4) All of these
Ans:- (4) All of these

Similar Posts

One Comment

  1. Questin no 13 ka answer galat hai sir please sudhar le
    Its answer will be 10.
    You can check by writing the code.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *